سفارش تبلیغ
صبا ویژن

آموزش گام به گام دوخت کاور مبل +نکات کاربردی قسمت 1

وقتی به خانه جدیدم نقل مکان کردم هیچ اثاثیه ای نداشتم. برای همین مادرم چند دست مبل به من داد ولی این نکته را هم متذکر شد که کاور مبل ها باید عوض شوند چون کاور قبلی شان خراب شده بود. خب، من شروع کردم به بررسی قیمت کاور و کاور مبل ها. قیمت ها سرسام آور بود! حتی بعضی وقت ها خرید یک دست مبل جدید به صرفه تر از عوض کردن کاور مبل ها بود! مبل های من 11 تکه بودند و دلم نمی خواست این همه پول خرج خرید کاور کنم چون مطمئن بودم بعد از پرداخت چنین هزینه ای تا مدت ها احساس گناه می کنم! 

درست به همین علت بود که شروع کردم به تحقیق درباره کاور مبل ها. این اولین باری بود که این کار را می کردم و از این بابت خیلی خوشحالم چون بعدها به نتیجه فوق العاده ای رسیدم. تصمیم گرفتم پروژه بزرگتری را امتحان کنم و آن دوختن کاور مبل بود!

تنها چیزی که به برای انجام این پروژه نیاز دارید دانستن مهارت های اصلی دوخت و دوز، علاقه به امتحان کردن و ناامید نشدن در صورت شکست خوردن است.

اصولا دوخت کاور همه مبل ها صرف نظر از شکلی دارند از قوانین یکسانی تبعیت می کند؛ بنابراین من سخت ترین راه را برایتان انتخاب کردم تا در آموزش امروزمان هر چیزی که باید درباره دوخت کاور مبل بدانید را یاد بگیرید.

مرحله 1: ابزار و وسایل لازم

پارچه مورد نظر برای دوخت کاور مبل: برای مبتدیان همیشه بهتر است که سراغ پارچه های ساده یا چاپی بروند که به دستورالعمل خاصی نیاز ندارند. پارچه هایی که خط دارند یا الگوهای خاصی روی آنها وجود دارد دور ریز زیادی دارند و وقت زیادی هم از شما می گیرند چون باید حتما خطوط را تراز کنید تا به زیبایی و ظرافت خاصی برسید.

از آنجایی که از کاور مبل استفاده زیادی می شود بنابراین بهتر است سراغ پارچه هایی بروید که به راحتی قابل شستشو هستند و با شستن هم خراب نمی شوند. من برای این کار از پارچه 100% پنبه ای استفاده کردم.

ریسمان پنبه ای: برای وصل کردن قسمت های مختلف

پایه دوخت زیپ یا تک پایه چرخ خیاطی: این پایه ها برای دوختن بندها و متصل کردن قسمت های مختلف کاور به هم ضروری است. برای دوختن درست لبه های کاور مبل هم به پایه زیپ چرخ خیاطی نیاز دارید.

حلقه کاور: اختیاری

چرخ خیاطی و مهارت های دوخت و دوز

مرحله 2: اندازه گیری

اول طرح های مختلف کاور مبل را در اینترنت جستجو کنید. الگویی را که دوست دارید، مشاهده و آن را ذخیره کنید. بعد ببینید آیا این طرح روی مبلتان قابل اجراست؟ اگر اینطور نبود سعی کنید چیزی که برای مبلتان مناسب است و دوست دارید انتخاب کنید. هر چه باشد، این مبل شماست! همان طور که از تصویر مقدمه مشخص است، من یک مبل دامن دار و حاشیه دوزی شده میخواهم. خب، کاورهای دامن دار نواردوزی می خواهند و واقعیت این است که من هیچ وقت نواردوزی نکرده بودم. پس شما هم می توانید این کار را انجام بدهید.

دو روش برای انتخاب پارچه وجود دارد. اگر فقط یک مبل دارید و هدر دادن پارچه برایتان خیلی مهم نیست، یک پارچه بزرگ بخرید و بر روی مبل خود آویزان کنید و آن را با سوزن شروع به علامتگذاری و برش کنید. مبل من 11 تکه است و از نظر مالی نمی توانم اینهمه پارچه مصرف کنم.

بنابراین من اندازهگیری هایم را انجام دادم و یک مقدار تقریبی (مقدار تقریبی به علاوه یک مقدار اضافی) پارچه خریداری کردم. یادتان باشد که همیشه موقع خرید پارچه مقدار بیشتری بخرید چون باید پارچه را قبل از استفاده بشویید و بعضی پارچه ها بعد از شستن آب می روند. عرض پارچه من بعد از شستن حدود 6 سانتی متر کمتر شد؛ اما طول آن خیلی تغییری نکرد.

اولین کاری که باید بکنید اینست که مبلتان را اندازه‌گیری کنید. همه قسمت های مبل را بررسی کرده و روی اندازه آنها را روی کاغذ بنویسید. برای برخی از قسمت‌ ها شما به یک مانع نیاز دارید تا کار را آسان‌تر کنید.

در زیر یک نمونه از نحوه کار من آورده شده است. هر مبل شکل خاص خودش را دارد و با بقیه متفاوت است؛ اما نحوه کار به همین صورت خواهد بود.

قسمت پشتی: من برای قسمت پشتی، نوار را درست داخل درز هل دادم و بعد کل مسیر آن را به همین صورت ادامه دادم. بعد باید عرض را اندازه‌گیری کنید. عرض سطوح مختلف مبل ها با هم متفاوت است. شما باید بیشترین عرض اندازه‌گیری را در نظر بگیرید (این قاعده در اندازه‌گیری مبل من به صورتی اعمال شد که عرض قسمت پشتی بیشتر از جلوی آن بود).

دسته مبل: دوباره از بین درزها و بعد در طول مسیر به سمت کف زمین عرض مبل را اندازه‌گیری کنید.

بخش جلوی دسته مبل: برای اندازه گیری این قسمت من یک پارچه را برداشتم و شکل آن را کشیدم. دلیل این که این پارچه تا پایین امتداد ندارد، این بود که من می خواستم انتهای آن را به شکل دامنی دربیاورم.

بخش پشتی دسته مبل: دوباره یک پارچه بردارید و شکل این قسمت را روی آن بکشید و برش بدهید. من اینجا طول قسمت مورد نظر را به صورت کامل در نظر گرفتم.

قسمت نشیمنگاه مبل: نوار را داخل درزها و به سمت پایین تا جایی که می‌خواهید نشیمنگاه مبل شما قرار داشته باشد بگذارید و به دامن کاور مبل متصل کنید. ( البته این مورد فقط در صورتیست که بخواهید کاور مبلتان دامندار باشد. اگر کاور ساده می خواهید این قسمت را تا پایین امتداد بدهید). کنید. همین کار را برای اندازه‌گیری عرض مبل نیز انجام دهید.

بخش کناری قسمت پشتی: اینجا بود که من به مشکل خوردم. وسط قسمت پایین یک میخ پیدا کردم. نمی‌دانم که همه مبلها این میخ را دارند یا نه. شاید هم داشته باشند چون باید دسته های مبل را به هم وصل کنند. اما من فکر می کردم که میخ باید پایین باشد ولی ظاهرا اینطور نبود. بنابراین اندازه‌گیری هایم را کامل انجام دادم، محل میخ را هم اندازه‌گیری کردم و بعد یک بلوک ایجاد کردم. پارچه را به سمت بخش کناری قسمت پشتی بردم، انحنا را رسم کردم و قسمت اضافه که میخ در آن قرار دارد را برش زدم.

(دلم می خواهد بگویم همه اینها را از اول می‌دانستم و اصلا اشتباه نکردم؛ اما حقیقت اینست که بخش کناری قسمت پشتی بعدا اضافه شد. من قبلا بخش اضافی را برش نداده بودم و این کارم اشتباه بود.)

مرحله 3: برش پارچه

اول تمام پارچه ها را برش بدهید. اگر پارچه شما دو سمت متضاد داشته باشد به خاطر داشته باشد که در بخش کناری قسمت پشتی مجبور هستید دو سمت یکسان پارچه یعنی دو سمت موافق و مخالف را روبروی هم قرار بدهید. بخش اضافی خیاطی را در دور آن در نظر بگیرید. پارچه من از جنس بافته های دستی بود (طرف پشت نداشت) و تا حدودی کشی بود؛ بنابراین من مجبور نبودم تا بخش اضافی برای آن نگه دارم، اما در حدود 6 سانتیمتر اضافی برای دور آن نگه داشتم. خب، هنوز مبتدی بودم و می خواستم از همه چیز مطمئن باشم.

بقیه قسمت‌های مبل مثل دسته، قسمت پشتی، نشیمنگاه، و دامن را برش دهید. حالا نوارهایی که دارید را برای حاشیه دوزی به کار ببرید.

مرحله 4: نوار دوزی

نواردوزی باعث میشود که مبلها و کوسن‌ها تمیز و حرفهای به نظر برسند. اگر پایه زیپ داشته باشید، نوار دوزی کار راحتیست. وقتی کل پارچه را با توجه به اندازه‌گیری ‌ها برش دادید، می‌توانید از پارچه تراز برای نواردوزی استفاده کنید. پارچه را به صورت نوارهایی با اندازه 2 یا 5/1 ببرید. آنها را به هم وصل کنید و یک نوار طولانی بسازید.

دو روش برای اتصال نوار به پارچه وجود دارد.

روش اول، روش درست و بهترین روش برای پارچه های ضخیم است. دومین روش، روشی ساده و آسان است و در صورتی که پارچه ضخیم نباشد، گزینه خوبی برای نواردوزی است.

  • روش اول : 2 نوار را برای وصل کردن بردارید. آن‌ها را در یک زاویه راست در کنار هم قرار دهید. بعد نوارها را در یک خط مورب با زاویه 45 درجه بدوزید (لازم نیست حتما کاملا و تمیز آنها را بدوزید). بعد پارچه اضافی را ببرید. حالا آنها را باز کنید و چین‌ها را به دو طرف فشار دهید. لطفا برای درک بهتر به تصویر مراجعه کنید. این روش نواردوزی، ضخیم نمی شود چون لبه‌ها پهن خواهند شد.
  • روش دوم: این روش سادهای است که در آن شما به سادگی یک نوار مستقیم از پارچه را با قرار دادن دو سمت روی آن، به هم میدوزید. این روش برای پارچه های ضخیم خوب نیست چون در محل اتصال، 4 لایه پارچه ضخیم را به هم می‌دوزید. وقتی که برای نواردوزی کل پارچه را دوختید، وقت آن می رسد که حاشیهدوزی را انجام دهید.

پایه چرخخیاطی خود را به پایه زیپ تغییر دهید. حالا حاشیه کاورتان را در مرکز طرف دوم نوار قرار دهید. آن را تا کرده و سنجاق بزنید. پایه زیپ را درست در لبه نوار قرار دهید و آن را بدوزید. من وقتی نواردوزی را تمیز و مرتب انجام دادم واقعا هیجان زده شدم!

مرحله 5: برش و دوخت نشیمنگاه

برای قسمت نشیمنگاه مبل به یک پارچه مربع یا مستطیل شکل نیاز دارید. در ابتدا برای مرتب شدن کاور اولین لبه را سجاف کنید. اگر میخواهید این لبه معلوم نباشد، می‌توانید آن را رها کنید ولی اگر پارچه نشیمن گاه را سجاف کردید، آن را به صورت محکم که طرف دوم پارچه به سمت بالا قرار گرفته، به داخل مبل وارد کنید. نقاط گوشه را سنجاق زده و برای راحتی کار یک خط بکشید.

این خط، خط دوخت شما خواهد بود. حالا دست راستتان به پشت نشیمنگاه فشار بدهید و اگر می‌توانید با یک مداد آن را علامتگذاری کنید. هر چهار گوشه را بدوزید. پارچه را در نشیمنگاه به صورتی که جهت درست پارچه به سمت بالا قرار گرفته، محکم کنید. دقت کنید که درست و محکم قرار بگیرد. اگر پارچه شل است، تنها کاری که باید انجام دهید اینست که دوخت دیگری را انجام دهید. وقتی که از تناسب راضی شدید، پارچه اضافی را ببرید و یا آن را تا کرده و بدوزید.

 

ادامه دارد...